گسترش همکاری دانشگاه آزاد و مرکز پژوهش‌های مجلس

دانشگاه آزاد اسلامی و مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی با حضور دکتر طهرانچی و دکتر نگاهداری تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند.

به گزارش سادس، دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در این مراسم با بیان اینکه امام خمینی (ره) در ساختار حکمرانی کشور به نیکی به مباحث علم و دین توجه داشتند، گفت: براساس آیات قرآن کریم در ساختار حکومت اسلامی باید دو موضوع اثم (گناه) و منافع للناس مورد توجه قرار بگیرد. به همین دلیل امام راحل در ساختار جمهوری اسلامی ایران در کنار مجلس شورای اسلامی و پدیده قانونگذاری که یک جهت آن تأمین منافع مردم است، شورای نگهبان را تأسیس کردند تا در تأیید لوایح و طرح‌ها رابطه آنها با ارزش‌گذاری الهی را بررسی کند. در کنار این دو نهاد مهم مجمع تشخیص مصلحت نظام راه‌اندازی شد تا اگر این دو نهاد دچار چالش شدند، مجمع تعیین مسأله کند.

وی با تأکید بر اینکه امام خمینی (ره) از منظر قانون‌گذاری و سیاست‌گذاری افق روشن و مشخصی را در جمهوری اسلامی ایران لحاظ کردند، گفت: بنیانگذار انقلاب اسلامی همچنین در حوزه سیاست‌پژوهی و قانون‌پژوهی بحث وحدت حوزه و دانشگاه را مطرح کردند، اما متأسفانه در این حوزه به بلوغ کامل نرسیده‌ایم. واقعیت این است که در نظام ما سیاست پژوهی و قانون پژوهی باید تحت عنوان علم و حکمت بررسی شود، چرا که سیاست پژوهی صرفاً علمی، رابطه با خداوند را نمی‌تواند لحاظ کند و اگر این سیاست پژوهی صرفاً حکمی باشد، به منافع للناس نمی‌تواند توجه کامل داشته باشد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: با توجه به اهمیت این موضوع باید انسان‌هایی تربیت شوند که بتوانند بین منافع مردم و ارزش‌های الهی ارتباط برقرار کرده و گزاره‌های منافع للناس را مبتنی بر علم و آخرین دستاوردهای بشری و همچنین رابطه آن با خدا را در نظر بگیرند. این نگاه را می‌توان در قالب کانون‌های سیاست پژوهی یا حکمت‌کده‌ها دنبال کرد.

دکتر طهرانچی خاطرنشان کرد: سیاست پژوه باید بتواند از نظریه به گزاره رسیده و از گزاره به منافع مردم برسد. کار مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی فعالیت بین گزاره علمی و گزاره قانونی است که پژوهش‌های غیرخطی و پیچیده با در نظر گرفتن شرایط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و … انجام می‌دهد تا بتواند به پژوهش‌های ترجمانی دست یابد.

وی با اشاره به اهمیت راه‌اندازی کانون‌ها و اندیشکده‌های سیاست‌پژوهی در کنار مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: این کانون‌ها و اندیشکده‌ها باید در بررسی طرح‌ها، لوایح، قوانین و مقررات به گزاره‌های ارزش‌گذاری نسبت به خداوند توجه داشته باشد، به عنوان نمونه در مدل‌های اقتصادی حتماً موضوع اثم مطرح است که موضوعاتی حکمی است و نباید قوانین و مقرراتی که در آن ربا، تبذیر و اسراف که نزد خداوند ارزش‌های منفی دارد و می‌تواند باعث کفران نعمت و سلب روزی شود، تصویب شود. 

دکتر بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم با اشاره به اهتمام دانشگاه آزاد اسلامی در حل مسائل کشور، گفت: مرکز پژوهش‌های مجلس و دانشگاه آزاد اسلامی برای حل مسائل کشور دغدغه مشترک دارند، از این رو این مرکز توافق‌نامه‌های همکاری با مراکز مختلف امضا کرده و امروز نیز این تفاهم‌نامه با دانشگاه آزاد اسلامی منعقد خواهد شد تا بتوانیم از پایان‌نامه‌های دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی حمایت کرده و در قالب گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی آنها را منتشر کنیم.

وی ادامه داد: مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در این مدت به ظرفیت نوآوری باز و تعامل و ارتباط با اندیشکده‌ها، پژوهشکده‌ها و دانشگاه‌ها توجه ویژه‌ای داشته است و علاوه بر راه‌اندازی مرکز خلاق و اندیشکده حکمرانی در استان‌ها توانسته‌ایم ظرفیت پژوهشگران استانی برای ارائه مشاوره به نمایندگان مجلس را فعال کنیم. اجرای طرح پارلمان دانشجویی در دانشگاه‌های تهران از دیگر برنامه‌های این مرکز در سال جاری است. 

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: این مرکز طی یک سال گذشته ۳۴۲ گزارش درباره طرح‌ها و لوایح، ۳۲۷ گزارش راهبردی و نظارتی، ۱۱۶ پیش‌نویس قانون ارائه کرده و به ۶۰۷ درخواست کارشناسی توسط نمایندگان پاسخ داده است. برگزاری ۴ هزار و ۲۰۰ جلسه با ذی نفعان بیرونی در ارتباط با مسائل مختلف و ۳ هزار و ۲۰۰ جلسه در کمیسیون‌های مجلس شورای اسلامی از دیگر برنامه‌های مرکز پژوهش‌های مجلس در یک سال گذشته بوده است. 

هدف از انعقاد تفاهم‌نامه همکاری علمی و پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی و مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، شناخت مشترک از مسائل موجود کشور، بهره‌گیری از ظرفیت‌های کارشناسی و نخبگی طرفین در جهت تدوین و نهادینه‌سازی راهکارهای مطلوب حل مسائل در قالب نقش‌های تقنینی و نظارتی مجلس شورای اسلامی است. 

همچنین توسعه همکاری‌های آموزشی، علمی و پژوهشی و بهره‌مندی متقابل از توانایی‌ها، ظرفیت‌ها و امکانات طرفین از دیگر اهداف این تفاهم‌نامه همکاری است.

برگزاری دوره‌های عمومی و تخصصی آموزشی و کارگاه‌های کوتاه مدت، همکاری و حمایت مادی و معنوی از پایان‌نامه‌ها و رساله‌های علمی مورد نیاز مرکز، انتقال و انتشار علم و فناوری، فراهم کردن زمینه همکاری‌های علمی و پژوهشی در شرکت‌های دانش‌بنیان و پارک علم و فناوری، همکاری و مشارکت جهت حضور علمی، فرهنگی ـ سیاسی و اجتماعی در مراکز علمی داخلی و بین‌المللی، بهره‌مندی از فضاهای فرهنگی و آموزشی برای برگزاری برنامه‌های مختلف، همکاری در آموزش و تربیت متخصصین متعهد، خلاق، ماهر و کارآفرین و همکاری در طراحی و تأسیس رشته‌های تخصصی مورد نیاز از جمله محورهای علمی و آموزشی این تفاهم‌نامه است. 

محورهای پژوهشی تفاهم‌نامه همکاری علمی و پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی و مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی شامل انجام پروژه‌های مشترک و مطالعات راهبردی مورد نیاز مرکز به‌ویژه در زمینه مباحث علوم اجتماعی و آسیب‌شناسی، توسعه ارتباطات و تعامل میان انجمن‌های علمی و پژوهشی، زمینه‌سازی در جهت بهره‌گیری از توانایی‌ها و ظرفیت‌های نخبگان دانشگاه در عرصه‌های مختلف، همکاری در تألیف، ترجمه و نشر کتاب، مشارکت و پشتیبانی محتوایی طرفین به منظور راه‌اندازی اتاق فکر، اندیشکده و تولید نشریات علمی پژوهشی مشترک و … است.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *