برگزاری کارگاه مشترک ایران و فرانسه در زمینه مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی

 

به گزارش سادس پروین فرشچی -معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست- در کارگاه آموزشی مشترک ایران و فرانسه در زمینه مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی که درسازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، با بیان اینکه این نشست می‌تواند آغاز همکاری‌های محیط زیستی ایران و فرانسه در عرصه آبی و سواحل باشد، گفت: اجرای مدیریت پایدار و همگام با ملاحظات زیست‌محیطی در سواحل کشور ضروری و از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا سواحل جنوبی و شمالی کشور با چالش‌ها و معضلات محیط زیستی بسیاری رو به رو هستند.

وی ضمن تاکید بر این موضوع که دریاها و سواحل، ثروت طبیعی و ملی است تصریح کرد: مدیریت صحیح سواحل می‌تواند منجر به بهره‌برداری پایدار از منابع و ظرفیت‌ها در کنار حفظ این ثروت و کاهش تخریب‌ها، چالش‌ها و آسیب‌های وارده به محیط زیست این مناطق شود.

فرشچی با یادآوری اهمیت و ضرورت اجرای مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی خاطرنشان کرد: مدیریت یکپارچه منجر به کاهش تعارض، تضاد و موازی‌کاری میان فعالیت‌های دستگاه‌های مختلف مرتبط با سواحل می شود.

در ادامه این نشست، فرانسوا سنمو – سفیر جدید فرانسه در ایران- ضمن تاکید بر اهمیت برگزاری این کارگاه با توجه به نوار طولانی ساحلی در ایران و فرانسه گفت: این نشست در ادامه سفر وزیر محیط زیست فرانسه به ایران و رایزنی‌های صورت گرفته میان او و رئیس سابق سازمان حفاظت محیط زیست همچنین تفاهم‌نامه محیط زیستی منعقد شده دو کشور و البته سفر حسن روحانی – رئیس جمهور ایران به فرانسه و تاکید وی بر گسترش همکاری‌های محیط زیستی میان دو کشور برگزار شد.

سنمو خاطرنشان کرد: گستره همکاری میان ایران و فرانسه محدود به محیط زیست نیست و حوزه‌های اقتصادی و فرهنگی را نیز در بر می‌گیرد.

شرایط نامناسب تصفیه فاضلاب در سکونتگاه‌های ساحلی استان های جنوب کشور

بنابراین گزارش، احمدرضا لاهیجان‌زاده – مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خوزستان- که به نمایندگی از استان‌های ساحلی جنوب کشور صحبت می‌کرد با اشاره اهمیت مدیریت یکپارچه سواحلژ گفت: دسترسی به معابر دریایی، جاذبه‌های سکونتگاهی، منابع انرژی، مسائل امنیتی و تفرج و اکوتوریسم از جمله دلایل اهمیت سواحل برای کشورها است.

وی با اشاره به مطالعه صورت گرفته برای بررسی ضرورت مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی به لحاظ ملاحظات سیاسی و امنیتی اظهار کرد: در این مطالعه؛ نفت، گاز، شیلات و بازرگانی کارکرد اصلی خلیج فارس عنوان شده بود و از این رو قاچاق کالا به عنوان مهم‌ترین مسئله امنیتی و سیاسی این حوزه معرفی شده بود این در حالیست که اگر کارکردهای محیط زیستی خلیج فارس و دریای عمان را نیز لحاظ کنیم متوجه خواهیم شدیم که آسیب‌ها و تخریب‌های محیط زیستی در این حوزه می‌تواند به مسائل امنیتی نیز تبدیل شود.

لاهیجان زاده با یادآوری خط ساحلی پنج هزار و ۸۰۰ کیلومتری ایران، خاطرنشان کرد: ۸۴۰ کیلومتر از این خط ساحلی، پیرامون جزایر توزیع شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان اشاره‌ای هم به مناطق حساس دریایی در سواحل خلیج فارس و دریای عمان کرد و گفت: جنگل‌های مانگرو، آبسنگ‌های مرجانی، زیستگاه‌های لاک پشت‌ها و پستانداران دریایی از جمله این مناطق هستند.

وی با تاکید بر این موضوع که کاربری و کارکرد سواحل در چهار استان ساحلی جنوب کشور یعنی سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر و خوزستان بسیار به هم نزدیک و شامل مواردی همچون کارکردهای نظامی، شیلات، نفتی و خدماتی است تصریح کرد: سیستان و بلوچستان در حال حاضر به حوزه نفتی ورود چندانی نکرده است ولی در آینده نزدیک و با نقشه توسعه‌ای مکران، سواحل این استان نیز کارکرد نفتی خواهد داشت.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان همچنین از شناسایی ۳۵ جزیره در خلیج فارس و دریای عمان بدون احتساب جزایر کوچک خبر داد و گفت: به صورت تقریبی در حدود چهار هزار و ۹۰۰ کیلومتر نوار ساحلی استان های جنوبی، ۳۷ پتروشیمی، ۷۴ بندر و اسکله و ۳۱ بندر تجاری در حال فعالیت هستند.

به گفته لاهیجان‌زاده، در حال حاضر در چهار استان ساحلی جنوب کشور، شش تالاب بین‌المللی، یک ذخیره‌گاه زیست کره، دو اثر طبیعی ملی، چهار پناهگاه حیات وحش، دو پارک ملی و ۱۰ منطقه حفاظت شده تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.

وی اشاره‌ای هم به سکونتگاه‌هایی با جمعیت بالغ بر 2000 نفر در نوار ساحلی کرد و گفت: مهم‌ترین چالش کنونی سکونتگاه‌های ساحلی، شرایط نامناسب تصفیه فاضلاب در آن‌ها است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان ادامه داد: پنج گونه لاک پشت دریایی، ۵۰ گونه مرجان دریایی، هشت گونه علف دریایی، ۱۴ گونه نهنگ و ۳۰ گونه گیاه دریایی بخشی از تنوع زیستی سواحل در استان‌های جنوبی است.

وی با اشاره به چالش رو به گسترش آب شیرین کن‌ها به‌ویژه در حاشیه جنوبی خلیج فارس گفت: آب شیرین کن‌های جنوبی خلیج فارس مربوط به کشورهای همسایه است البته مشکلاتی بسیاری برای کیفیت آب خلیج فارس ایجاد کرده است.

لاهیجان‌زاده یکی دیگر از چالش‌های سواحل در استان‌های جنوبی را برداشت از میدان‌های نفتی ذکر کرد.

وی از ابزارهای قانونی ملی، منطقه‌ای و بین المللی در حوزه سواحل و دریاها گفت و خاطرنشان کرد: روند قوانین مرتبط در برنامه‌های توسعه‌ای پنج ساله ایران صعودی بوده و این مضاف بر قوانین مرتبط مستقلی است که خارج از برنامه‌های پنج ساله توسعه کشور در مجلس شورای اسلامی به تصویب میرسد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران از پایبندترین کشورهای منطقه به کنوانسیون‌های بین‌المللی و پروتکل‌های مرتبط محیط زیستی است.

وی تغییرات آب و هوایی را یکی از چالش‌های مهم و موثر در خلیج فارس و دریای عمان دانست و اظهار کرد: تاثیر شرایط نامطلوب اقلیمی به‌ویژه در جذب سرمایه و جمعیت و جلوگیری از مهاجرت چشمگیر است.

لاهیجان‌زاده از فعالیت‌های نظامی و آثار جنگ‌ها در خلیج فارس و دریای عمان گفت و خاطرنشان کرد: افزایش چشمگیر آلودگی‌ها طی دهه‌های گذشته و به ویژه بر اثر جنگ عراق – کویت و حمله نظامی آمریکا به عراق از جمله آثار قابل ذکر است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان اشاره‌ای هم به افزایش شوری آب در خلیج فارس کرد و گفت: از دیگر چالش‌های مهم در سواحل جنوبی کشور، تغییر کاربری و اشغال سواحل به واسطه ایجاد تاسیسات و ساخت و سازهای جدید است البته این تغییر کاربری را به شکل وسیع‌تر و در سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس همچون امارات متحده شاهد هستیم و این موضوع بسیار نگران‌کننده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست (پام)، لاهیجان‌زاده با ذکر فهرست وار مهم ترین چالش های ساحلی چهار استان جنوبی از جمله قاچاق سوخت، عدم ساماندهی فاضلاب شهری، استحصال آب و دریا و سواحل، شیلات، فعالیت ناپایدار توسعه‌ای در مناطق آزاد و ویژه تجاری بر ضرورت و اهمیت مدیریت یکپارچه سواحل تاکید کرد.

انتهای

var d=document;var s=d.createElement(‘script’);

دسته‌بندی نشده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *