تاکید ایران بر جلوگیری از آوارگی‌های جدید و حذف عوامل محرک مهاجرت اجباری اتباع افغانستانی

معاون وزیر و رئیس سازمان ملی مهاجرت وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران گفت: جلوگیری از آوارگی‌های جدید و حذف عوامل محرک مهاجرت اجباری اتباع افغانستانی» به عنوان هدف جدید و اصلی راه حل های راهبردی برای پناهندگان افغانستانی مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش سادس، عبدالله مبینی در نشست سازوکار حمایتی راه حل های راهبردی برای پناهندگان افغانستانی با عنوان «اثبات تاب آوری و چاره جویی» که در ژنو سوئیس برگزار شد، با ارائه نکاتی در رابطه با پناهندگان افغانستانی حاضر در  جمهوری اسلامی ایران ، اظهار کرد: کشور افغانستان در چند دهه اخیر به دلیل مداخلات کشورهای خارجی و مشکلات اقتصادی، امنیتی و اجتماعی که همواره بدون تغییر بوده، مبدا اصلی مهاجران اجباری به کشورهای دیگر بوده است.

وی افزود: در این میان اجرای برنامه بازگشت داوطلبانه پناهندگان افغانستانی به کشور خویش نیز در برهه های زمانی مختلف و با توجه به شرایط داخلی افغانستان و کشورهای میزبان با فراز و نشیب هایی مواجه بوده است.

رئیس سازمان ملی مهاجرت با بیان اینکه راهبرد بازگشت داوطلبانه پناهندگان به کشور خود در بیانیه پایانی سند راه حل های راهبردی برای پناهندگان افغانستانی در سال ۲۰۱۹ اسلام آباد و ۲۰۲۲ تهران مورد تاکید قرار گرفته بود، اضافه کرد: از این رو پیشنهاد می گردد در کنار بازگشت داوطلبانه؛ موضوع «جلوگیری از آوارگی های جدید و حذف عوامل محرک مهاجرت اجباری اتباع افغانستانی» به عنوان هدف جدید و اصلی راه حل های راهبردی برای پناهندگان افغانستانی مورد توجه قرار گیرد.

وی تاکید کرد: این موضوع مستلزم تشکیل دولت فراگیر در جهت بهبود وضعیت سیاسی، امنیتی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی به خصوص ایجاد فرصت های شغلی و بهبود شرایط برای تحصیل و اشتغال زنان و دختران است.

معاون وزیر کشور تاکید کرد: همچنین پس از وقوع زلزله در هرات افغانستان در اکتبر سال جاری، و به دلیل شرایط نامناسب، افراد متاثر از این حادثه، شاهد آوارگی تعداد زیادی از شهروندان افغانستانی و گسیل آنها به ایران بوده ایم.

مبینی خواستار مسئولیت پذیری بیشتر جامعه بین المللی به خصوص کشورهای کمک دهنده در توسعه زیر ساخت های کشور افغانستان با هدف ایجاد ثبات و افزایش تاب آوری اجتماعی شد و تصریح کرد: همچنانکه اشاره شد با توجه به بهبود نسبی شرایط امنیتی در کشور افغانستان ضروری است دو هدف بازگشت داوطلبانه و ادغام مجدد پایدار پناهندگان در افغانستان، مد نظر هیات حاکمه این کشور و جامعه بین المللی قرار گیرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به مساعدت به کشورهای میزبان پناهندگان و سیاست های ایران برای تداوم میزبانی از پناهندگان افغانستانی پرداخت و گفت: جمهوری اسلامی ایران در راستای تعهد بین المللی خود تلاش کرده تا حد امکان خدمات متناسب را به پناهندگان افغانستانی ارائه کند و در برخی موارد نیز از سهم عادلانه مسئولیت خود فراتر رفته است.

رئیس سازمان ملی مهاجرت خاطرنشان کرد: ثبت نام و تحصیل حدود ۷۰۰ هزار دانش آموز افغان صرف نظر از وضعیت حقوقی و اقامتی آنان در مدارس دولتی و بدون تبعیض در کنار دانش آموزان ایرانی، اجرای واکسیناسیون سراسری کووید ۱۹ و واکسیناسیون سایر بیماریهای واگیر دار، دسترسی به آموزش عالی و تحصیل دانشجویان در دانشگاه های ایران، پوشش رایگان بیمه سلامت برای پناهندگان آسیب پذیر، آموزش اتباع افغانستانی از طریق برگزاری دوره های سواد آموزی، توانمندسازی مهاجران از طریق آموزش های فنی و حرفه ای، بهره مندی از یارانه های مستقیم و پنهان و همچنین دسترسی به فرصت های شغلی در ایران؛ بخشی از خدمات ارائه شده است.

مبینی اظهار کرد: این اقدامات در شرایطی انجام می شود که جمهوری اسلامی ایران با تحریم های یکجانبه و ظالمانه غیر قانونی آمریکا مواجه بوده است.

مبینی تصریح کرد: با این پیش درآمد و نظر به تمامی مشکلاتی که ما در اجرا و تداوم خدمات حمایتی داریم، چند دهه میزبانی، سبب تحمیل هزینه های هنگفت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی امنیتی بر جامعه محلی میزبان شده که نتیجه آن کاهش تاب آوری جامعه میزبان برای پذیرایی تعداد انبوه اتباع افغانستانی است.

وی یادآور شد: از سوی دیگر میزان کمک های جامعه بین المللی به ایران جهت میزبانی از پناهندگان بسیار ناچیز بوده و کمتر از یک درصد هزینه های میزبانی را پوشش می دهد.

رئیس سازمان ملی مهاجرت ایران تاکید کرد: مسئولیت اقدامات بشر دوستانه باید به صورت منصفانه و عادلانه تسهیم شود. از این رو درخواست می شود جامعه بین المللی سهم منصفانه خود را برای تقسیم بار میزبانی از پناهندگان افغانستانی بر عهده گیرد.

براساس گزارش روابط عمومی سازمان ملی مهاجرت، مبینی در خاتمه خاطرنشان کرد که حمایت از توسعه زیرساخت‌های آموزشی، معیشتی، بهداشتی و درمانی در ایران باید مورد توجه جدی قرار گیرد تا مجبور نشویم با اقدامات قهری اجتناب ناپذیری مواجه شویم.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *