براي داشتن جامعه سالم بايد ابتدا اعتقادات و مباني فکريمان را بر اساس انديشهها و آراء اسلامي و ایرانی که با فرهنگ و آداب و رسوم مان همخوانی دارد، بنا کنيم.
در راستاي الگوي تفريح سالم نیز بايد به مشترکات تفريحي توجه کنیم و الگوهای اسلامی و ایرانی را طراحی نمایم و اجازه ندهیم که رسانه های غربی برای ما تعیین تکلیف نمایند و باعث جذب مردم به سمت تفریحات غیر اخلاقی شوند.
آنچه که در این سالهای اخیر شاهد بودیم عدم برنامه ریزی مناسب برای گذران اوقات فراغت و تفریحات سالم است و متاسفانه بسیاری از نوجوانان و جوانان به دلیل خلاء موجود به شبکه های مجازی و ماهواره روی آورده اند.
با نگاهی به تفریحات اصیل ایرانی- اسلامی در می یابیم که الگوهای مناسبی در اختیار داریم که باید توسط دستگاه های مسئول تقویت شود.
رفتن به محيطهايي همچون جنگل، پارک، نمايشگاهها، موزهها، شرکت در گردهماييهاي فاميلي و گروههاي همسالان، رفتن به سينما، تئاتر و گردهماييهاي دانشجويي از انواع تفريحات سالم است که هزينه کمي دارد، ولي بايد براي انجام آنها برنامه ريزيهاي لازم صورت پذيرد. امکانات تفريحي در جامعه ما محدود است و بايد افزايش امکانات تفريحي در دستور کار نهادهاي مسئول و متولي اين امر قرار گيرد.
اهمیت رسانه های تصویری نیز در فراگیری و ارزان بودن آن است و به همین دلیل صدا و سیما از اهمیت فراوانی در پر کردن اوقات فراغت افراد جامعه برخوردار است.
از سوی دیگر امروزه بسیاری از تفریحات در استفاده از ابزار های الکترونیکی و رایانه ای مفهوم پیدا می کند و باید با برنامه ریزی در این حوزه نیز با جدیت تمام وارد میدان شد.
در مجموع اگر ابزار شادی و تفریح بر مبنای اندیشه های اسلامی طراحی و برنامه ریزی شود و اگر افراد جامعه امکانات لازم را برای ابراز شادی و تفریح سالم داشته باشند و همچنین موانع موجود آسیب شناسی گردد، به مرور شاهد گرایش بیشتر مردم به خصوص نسل جوان به سوی سبک زندگی اسلامی- ایرانی خواهیم بود.
کدام دستگاه ها مسئول هستند؟
ساز و کار تبیین الگوهای تفریحی به مانند بسیاری از مسایل دیگر در کشور، دچار سردرگمی است و نهاد های مختلفی در این پروسه نقش ایفا می کنند که گاها مسئولیت را بر عهده دیگری می اندازند.
دولت به عنوان متولی اصلی از ابزار ها و امکانات فراوانی بهره مند است و نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بسیار موثر خواهد بود. شهرداری نیز با در اختیار داشتن فضای های شهری از جمله فرهنگسرا ها، پارک ها و … نقش تعیین کننده ای دارد و از تاثیر صدا و سیما برای ارایه الگوهای مناسب هر چه بگوییم کم گفته ایم.
به طور مشخص در درجه اول دولت و وزارتخانه های فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت آموزش عالی و همچنین کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و… که مسئولیت اجرایی دارند، موثر خواهند بود.
صدا و سیما نیز به دلیل فراگیری و ارزان بودن نوع تفریح برای مردم (دیدن فیلم و سریال و برنامه های سرگرم کننده) از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به طوری که رسانه ملی در فرهنگ سازی و تبیین خطوط سبک زندگی اسلامی نقش بی بدیلی ایفا می کند.
شهرداری ها نیز از دیگر دستگاه های اجرایی مهم هستند که با در اختیار داشتن فضا و امکانات شهری و در غالب فرهنگسرا ها و جشنواره های متعدد و همچنین تبلیغات میدانی بسیار اثر گذار خواهند بود.
از سوی دیگر نقش سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه های علمیه، مساجد و سایر نهاد های فرهنگی کشور برای ارایه الگوهای سالم تفریح به مردم، بسیار موثر هستند که جا دارد هر یک به صورت جداگانه مورد بررسی قرار بگیرند.