علل به وجود آورنده آسیب های اجتماعی

 

گروه فرمانده انتظامی استان در یادداشتی آورده است: حیات اجتماعی انسان ها در مواردی به علل و انگیزه هایی؛ دچار عوارض و اختلالاتی می شود که عامل پدید آورنده یا عارضه و اختلال موردنظر را بیماری یا آسیب اجتماعی می نامند.

انسان موجودی است که در سایه حیات اجتماعی به زندگی انسانی رسیده است اگر حیات اجتماعی از حیات انسان ها حذف شود، آدمی هرگز موفق نخواهد شد خود را بسازد و به اصول و ضوابط و مدنیت و حقوق فردی و اجتماعی آشنا شود.

حیات اجتماعی انسان ها در مواردی به علل و انگیزه هایی؛ دچار عوارض و اختلالاتی می شود که عامل پدید آورنده یا عارضه و اختلال موردنظر را بیماری یا آسیب اجتماعی می نامند.

رشد شهرنشینی به عنوان یک پدیده نوین در عصر حاضر بیشتر از هر زمان دیگری در گذشته و به ویژه در جوامع رو به توسعه ادامه دارد. جوامع جهان سوم فعلی شاهد گسترش شهرنشینی وسیعی هستند که حتی جوامع صنعتی قبلا کمتربا آن مواجه شده اند.

این حرکت برای کشورهای رو به توسعه، تحولات عمده ای را در زمینه های مختلف اقتصادی، فرهنگی و نظایر آنها به دنبال آورده است. جریان شهرنشینی موجبات تغییر ساختارهای اجتماعی، روابط اجتماعی، دگرگونی نظام ارزشی و امثال آنها را فراهم آورده است.

رواج شهرنشینی و مهاجرت، توریسم، ارتباطات فرهنگی و تغییر در عقاید و سنن با کاهش تاثیر و نفوذ خانواده ها همراه بوده و در مجموع تغییرات وسیعی در رفتارهای اجتماعی جوانان بوجود آورده است.

در زندگی سنتی گذشته، گذر از دوران کودکی تا مرحله ازدواج ساده و مشخص بود. ولی امروزه تغییر در سن ازدواج بعلت افزایش نیازها و مشکلات اشتغال و دوره های طولانی تحصیل، فاصله میان انتظارات و امکانات باعث می شود که ازدواج در سنین بالاتری انجام بگیرد و این در حالی است که سن بلوغ به علل مختلف از جمله رسانه های نوین تا حدود زیادی پایین آمده و بلوغ جسمانی زودتر از بلوغ روانی و اجتماعی رخ می دهد.

جوانان معمولا مانند گذشته به طور مستقیم حمایت نمی شوند و والدین به دلیل شرم و حیا و ملاحظه یا ناآگاهی و مشغله زیاد مسئولیت واقعی خود را به انجام نمی رسانند و ممکن است نوجوانان بدون آمادگی قبلی و آگاهی مناسب در مواجهه با این تحولات و چالش ها در معرض بروز رفتارهای مخاطره آمیز قرار بگیرند.

همزمان با گسترش فیزیکی و اجتماعی شهرها و تبدیل آنها به مراکز ناهمگن جمعیتی، اجتماعی و فرهنگی، میزان تحقق جرایم شهری به ویژه در ناحیه های مرکزی و حاشیه ای شهرهای بزرگ افزایش زیادی یافته است.

تبعات متعدد و منفی تغییر ناشی از افزایش فوق از قلمرو جغرافیایی شهرها گذشته و مسئله تنظیم روابط سالم انسانی، ساکنان این شهرها را با محیط زندگی شان با دشواری روبرو ساخته است.

توسعه جرایم شهری، ساز و کارهای طبیعی و هنجارهای عادی، زندگی شهری را با دشواری مواجه کرده و سبب آن شده است که نظام اجتماعی آن در قبال ایفای کارکردهای بنیادی و حقیقی خود دچار ابهام و یا مانع شود.

آنچه که در موضوع قابل مشاهده و اسباب نگرانی می باشد این است که اشکال گوناگون این ناهنجاری ها و عوارض آن همچون سرقت، قانون شکنی، تجاوز به حقوق سایرین، گسترش موادمخدر و … شریان های اساسی مربوط به فعل و انفعالات شهری را با عوامل مزاحم متعدد روبرو و جریان رشد متعادل قضایی و اجتماعی شهری دچار رکود می کند.

زندگی شهری کنونی، دشواری های فراوانی برای انسان پیش آورده و تباهی های نظام شهری در جامعه های کنونی با شتاب قابل ملاحظه ای در حال توسعه اند.

آسیب های اجتماعی را از یک سو از دیدگاه جرم شناسی و مسائل قانونی می توان مورد بررسی قرار داد. از سوی دیگر می توان در بررسی آن ، نظرگاه جامعه شناختی و روانشناختی داشت.

امروزه مسائل روانشناختی به عنوان عاملی موثر در وقوع آسیب های اجتماعی در نظرگرفته می شود. نبود شیوه های تربیتی مناسب، انواع مشکلات روانی و روحی در بین افراد، عدم کارایی آنها در استفاده از شیوه هایی برای مبارزه با مشکلات زندگی، علل اساسی وقوع آسیب شناخته می شود.

مسائل فرهنگی جامعه و پایبندی یک جامعه به آداب و رسوم سنتی یک عامل دیگر در پیش بینی احتمال وقوع آسیب های اجتماعی در یک جامعه است. هرچه افراد به سنن و آداب فرهنگی خود پایبندی بیشتری داشته باشند، احتمال وقوع آسیب کمتر خواهد شد.

امروزه شاهد تغییرات سریع فرهنگی و اجتماعی در استان یزد می باشیم که متاسفانه با تغییر و فرو ریختن برخی از سنت های اصیل جامعه یزد، شیوع آسیب های اجتماعی را رقم زده است که به نظر می رسد فرهنگ سازی در جهت حفظ سنت های اصیل مردمان دارالعباده و دیار قنات، قنوت و قناعت باید از اولویت ها و دغدغه های مردم و مسئولان این استان باشد.

دسته‌بندی نشده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *