در حالی که وزارت نفت برای توسعه میادین مشترک روی مخازن خشکی و واگذاری میادین کم ریسک به شرکت های خارجی متمرکز شده، عربستان در روزهای اخیر فاز دوم توسعه میدان حصبه را که مخزنی مشترک با میدان فرزاد A ایران دارد، در میانه خلیج فارس آغاز کرده است.
به گزارش سادس به نقل از تسنیم ، در سال پایانی دولت دهم، مسئولان وقت وزارت نفت با حضور در محل توسعه میدان فرزاد A که مخزنی مشترک با میدان حصبه عربستان دارد، و کسب اطلاع از حفاری همزمان 8 دکل دریایی در بخش عربستانی این مخزن مشترک، دستور آغاز نصب نخستین دکل حفاری ایران در محل توسعه این میدان را دادند.
چیزی نگذشت تا دولت دهم به پایان رسید و وزارت نفت دولت یازدهم دستور تعطیلی کاری که هنوز در میدان فرزاد A شروع نشده بود را داد. مسئولان فعلی وزارت نفت اعتقادی به آغاز کار در این میدان مشترک گازی از سوی دولت نداشتند و دلیل تعطیلی کار در این میدان را انتخاب پیمانکار مناسب غیردولتی و لزوم انتقال دکل حفاری به میدان پارس جنوبی اعلام کردند.
«هدایت الله خادمی» عضو فعلی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که در آن زمان مدیرعامل شرکت حفاری شمال بود، در این خصوص به تسنیم گفت: “در میدان فرزاد A ، دستگاه حفاری را زمان وزارت نفتی آقای قاسمی بر روی محل میدان در میان آبهای خلیج فارس بردیم. زمانی که ما اینکار را کردیم، عربستان در 2 هزار متری ما داشت با چهار دکل مستقر کرده کار حفاری را انجام می داد. عربستان به سرعت تعداد دکل هایش را به هشت دکل رساند اما آقایان که آمدند همان یک دکل ما را هم تعطیل کردند چرا که گفتند سریعا بروید پارس جنوبی.”
در حالی ایران در میدان فرزاد A هیچ برنامه مشخصی برای آغاز عملیات توسعه و بهره برداری از این مخزن 10 تریلیون و 488 میلیارد فوت مکعب گاز طبیعی ندارد، عربستان پس از تولید 500 میلیون فوت مکعبی در فاز نخست، در روزهای اخیر فاز دوم عملیات توسعه این میدان را با هدف رساندن تولید روزانه به 2 میلیارد فوت مکعب آغاز کرد.
این کشور سال گذشته تجهیزات لازم برای تولید از میدان گازی “حصبه” را با استفاده از جرثقیل های بزرگی چون جرثقیل های 7500 تنی نصب کرد و در مارس 2016 موفق به آغاز تولید از این مخزن گازی مشترک با ایران شد. عربستان که تولید از این مخزن گازی را با 500 میلیون فوت مکعب در روز آغاز کرده، قراردادی جدید برای توسعه بیشتر میدان “حصبه” به امضا رسانده است. شرکت دولتی آرامکو عربستان با امضای قراردادی به ارزش یک میلیارد و 600 میلیون دلار با شرکت های Larsen & Toubro هند و Emas AMC سنگاپور در تاریخ 16 می سال جاری ، توسعه میدان “حصبه” را با هدف رساندن تولید 500 میلیون فوت مکعبی به تولید 2 میلیارد فوت مکعب گاز طبیعی در روز آغاز کرده است. این قرارداد جدید، در روزهای اخیر وارد مرحله اجرا شده و پیش بینی شده در بازه زمانی 3.5 ساله انجام گیرد و تا پایان سال 2019 وارد مدار شود.
اکنون توسعه میدان فرزاد A به عنوان یکی از میادین کاندیدای واگذاری به شرکت های خارجی در قالب مدل جدید قراردادهای نفتی ایران در لیست وزارت نفت قرار دارد اما تا امروز، هیچ شرکتی متقاضی توسعه این میدان نشده است؛ در حالی که توسعه میادین کم ریسک تری مثل آزادگان جنوبی که روند توسعه مشخصی دارند با استقبال شرکت های اروپایی چون توتال فرانسه مواجه شده است.